Haakgaren

Scheepjes Haakgaren

Durable Haakgaren

Hooked Haakgaren

Haakgaren pakketten

Je hebt twee dingen nodig om te kunnen haken namelijk een haaknaald en garen. Maar welk garen heb je nou precies nodig om te haken? In principe kun je met alle soorten garen haken. Of het nu katoen, acryl, wol, polyester of linnen is dat maakt niet uit. Let er op dat het garen bij het ontwerp dat je haakt past. Een babyknuffel haak je het liefst met katoen, dit garen is anti-allergisch en pluist niet. 

Wil je een trui met een moeilijk motief haken kies dan voor een lekkere dikke haakgaren zonder al veel pluizen, zodat je makkelijk je werk uit kunt halen bij een foutje en weer opnieuw kan haken. Ben je net begonnen met haken kies dan voor een draad die glad is en begin met kleine projecten. Je hebt dan de meeste kans op een geslaagd resultaat. 

Je kunt er het beste voor zorgen dat je het haken eerst goed onder de knie hebt alvorens je gaat experimenteren met verschillende soorten garens en diktes. 

Garens zijn niet alleen verkrijgbaar in tal van kleuren maar er is ook een groot verschil in diktes, kwaliteit en soorten. 

Experimenteer zelf  met wat je prettig vind en denk daarbij ook aan het doel van het haakproject. 

Haakgaren katoen

Haakgaren katoen is het garen dat het meest wordt gebruikt en verkocht. Katoen garen heeft geen elasticiteit waardoor het perfect geschikt is voor bijvoorbeeld amigurumi haken. Daarnaast is haakgaren katoen in heel veel kleuren beschikbaar, duurzaam, zacht en hypoallergeen. Het is een garen met lange vezels met weinig volume. Het houdt daardoor weinig warmte vast waardoor het voor zomerkleding ook prima geschikt is. Er zitten ook wat nadelen aan haakgaren katoen namelijk door het gebrek aan elasticiteit glijdt de haaknaald er niet zo makkelijk door heen en omdat het garen uit meerdere draden bestaat kan het gaan rafelen aan de haaknaald. Katoen garen is ook relatief zwaar, waardoor kledingstukken met een dichte structuur af te raden zijn in katoen. 

Wolgaren

Net als katoen en acryl wordt wolgaren ook veel gebruikt voor het haken. Wol isoleert goed en kan dus koel of warm werken tijdens het dragen. Haken met wol is vergefelijk, foutjes zijn vaak minder goed zichtbaar dan bij gladde garens zoals katoen, je kunt het makkelijk uithalen. Tegelijkertijd zijn die korte vezels ook een nadeel, omdat wol kan jeuken. Sommige mensen zijn voor wol allergisch, dus dat is wel iets om rekening mee te houden als je haakt voor de verkoop of voor cadeautjes. Daarnaast is wol licht, voorkomt het huistofmijt en is het vormvast. Ook werkt wol brandvertragend en schimmelwerend. 

Voordelen wolgaren

  • Wol is goed isolerend en kan dus tijdens het dragen warm of koel werken. 
  • Wol is licht van gewicht, is vormvast en voorkomt huisstofmijt.
  • Wol is vergelijk, je kunt het makkelijk uithalen en foutjes zijn minder goed zichtbaar.

Tweed garen

Tweedgaren is superzacht en heeft een combinatie van verschillende materialen. Het garen is gemaakt door deze vezels samen te kaarden met kleine gevilte "tweed knopen" en het toevoegen van kleurspikkels om het uiterlijk te karakteriseren van deze kwaliteit. Tweed garen is elegant en rustiek en is makkelijk om mee te haken met als resultaat mooie gelijkmatige haaksteken. Tweed garen is een goede keuze voor patronen voor truien, vesten en textuurpatronen. 

Omdat tweed garen gekaard is is het lichter en ademt het beter dan vergelijkbare gekamde garens. 

Note: Veel tweed garens kunnen gecombineerd worden om een andere dichtheid, gevoel of structuur te creëren. 

Teddy garen

Teddy garen is een super zacht en knuffelbaar garen. Het is bijzonder geschikt voor het haken van knuffelbare vesten, zachte knuffels, truien, dekens of sjaals. Door het polyamide is teddy garen slijtvast, goed wasbaar en sterk. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn prachtig met elkaar te combineren voor nog meer variatie. 

Unicat garen

Unicat garen bestaat uit meerdere draden waarbij van de verschillende kleuren de overloop per draad verspringt. Er ontstaat hierdoor een schitterend gemêleerd kleurverloop wat je haakstuk karakter geeft. Unicat garen is prima geschikt voor het haken van bijvoorbeeld een omslagdoek. Je krijgt een bijzonder effect doordat geleidelijk de kleur van de draad verloopt. De unicat bollen garen worden gemaakt in beperkte oplage, de collectie zal telkens veranderen en aangevuld worden. 

Whirl garen

Whirl garen heeft een prachtig kleurverloop. Het garen is van 40 procent acryl en 60 procent katoen gemaakt. Whirl garen leent zich hierdoor prima voor lichtgewicht en luchtige projecten. Doordat het volledig getwijnd is onderscheidt Whirl garen zich van andere verloopgarens, hierdoor kun je op een snel tempo haken zonder dat het garen splijt. Het voordeel van Whirl garen is dat er heel veel kleurencombinaties verkrijgbaar zijn. Omdat het garen volledig getwijnd is is dit ontzettend prettig voor mensen die een hoog werktempo hebben en hoeven ze zich geen zorgen te maken dat het garen splijt. 

Twister garen

Twister garen is een zeer zacht cakegaren met een mooi kleurverloop. Cake staat voor de wijze waarop het garen ontwikkeld is. Gaandeweg worden de mooie kleuren zichtbaar en het is plezier om de langzame kleurwissels in het haakproject te volgen. Twister garen is uitermate geschikt voor het haken van een omslagdoek of sjaal, maar het heeft nog meer toepassingsmogelijkheden. Het garen is zeer gemakkelijk in onderhoud omdat het in de wasmachine mag. Je moet er wel even op letten dat waar de kleuren wisselen een knoopje zit. 

Haakgaren kopen

Wil je haakgaren kopen? Stevig of zacht, met of zonder glans en wel of niet gemerceriseerd. Er is niets leuker dan het kiezen van de juiste haakgaren voor je haakproject. Maar inmiddels zijn er zoveel verschillende soorten haak en katoen garens te koop. Zowel in de fysieke winkels als online kun je haakgaren kopen. Er is een zeer ruime keuze uit heel veel verschillende soorten, kleuren en diktes. Ook verkopen ze hier steekmarkeerders, toerenteller haken en haakboeken

Haakgaren action

Haakgaren action zit zeker in het assortiment van deze winkel. Het merk van de haakgaren action is van Alison & Mae en ze hebben er een redelijk ruime keuze. Ze wisselen wel zo af en toe van garen dat kan eventueel weer een nadeel zijn mocht je toch nog een bolletje te kort komen dan kan het zomaar zijn dat de kleur of soort niet meer verkrijgbaar is en dat is dan weer een tegenvaller omdat je je haakproject niet met dezelfde garen af kan maken. Haakgaren action is verkrijgbaar in katoen, een mix van materialen en ook acryl garen vind je in het assortiment. 

Haakgaren action

Haakgaren zeeman

Haakgaren zeeman is zeer bekend want dit hebben ze al heel wat jaren in het assortiment. Ze verkopen bij Zeeman heel veel verschillende soorten garens. Alle haakgaren zeeman zijn geschikt om mee te haken of te breien. Zo hebben ze bijvoorbeeld een mix van acryl met wol, een mix van polyester en acryl en 100% acryl garen in het assortiment. De haakgaren zeeman is lekker zacht, blijft lang mooi en voelt prettig aan. Alle haakgaren zeeman zijn voorzien van het kwaliteitskenmerk "Vertrouwen in textiel" (Oeko-tex). Wat nog een groot voordeel is van de haakgaren zeeman is dat als je een bolletje over hebt dat je die tot een jaar na aankoop (wel met bon natuurlijk) gewoon kan terugbrengen. 

Haakgaren zeeman

Haakgaren wibra

Ben je op zoek naar haakgaren Wibra dan kan je hier zeker terecht. Ze verkopen bij Wibra een redelijk assortiment haakgaren. Zo kan je er terecht voor verschillende soorten en kleuren garen. Ze verkopen er haakgaren van 100% acryl, 100% polyester en een mix van materialen. Een aantal soorten haakgaren is online verkrijgbaar maar voor de meeste garen kan je alleen in de winkel verkrijgen. Het is verstandig om altijd wat meer bollen mee te nemen mocht je twijfelen over de hoeveelheid die je voor je haakproject nodig hebt want je kan een bol die je over hebt terug brengen naar de winkel. 

Haakgaren wibra

Veelgestelde vragen over haakgaren

Wat is garen

Garen is een draad dat door vezels te spinnen wordt gemaakt of door een spinproces voor filamentgaren. Garen kan gemaakt worden van verschillende type vezels zoals syntetische vezels, katoen, vlas en wol. 

Waar haakgaren kopen

Haakgaren kan je kopen bij veel verschillende fysieke winkels maar online vind je nog een veel groter assortiment. Er is een groot aanbod aan verschillende soorten, kleuren en diktes haakgaren te koop. 

Welke winkels verkopen wol?

Haak jij graag? Dan kan je kiezen om wol bij een speciaalzaak te kopen of je kan deze bij de Zeeman, Action of Wibra kopen. 

Wat is het beste Haakgaren?

Je kan in principe met elk garen haken. Of het nu katoen, linnen, acryl of wol is je kan het allemaal gebruik om mee te haken. Belangrijk is om er op te letten of het garen bij het ontwerp past wat je wilt gaan maken. Een babyknuffel kan je beter met katoen haken, dit garen is anti-allergisch en pluist niet. 

Schrijf je nu in voor het gratis webinar en leer knuffels haken.