Schrijf je nu in voor het gratis webinar
en leer knuffels haken.

Haaksteken

Makkelijke Haaksteken

Er zijn heel veel verschillende haaksteken maar wanneer je de basis steken kent dan kan je al snel iets moois maken. Ben je een beginnende haakster dan kan je het beste eerst oefenen met de makkelijke haaksteken. 

Een losse is de naam van de basis steek waar bijna ieder haakpatroon mee begint. Een losse begint met het maken van een opzet lus waarna je de eerste losse haakt. Om een ronde eerste toer te starten is de magische ring (ook wel magische cirkel genoemd) de mooiste manier en ook deze valt onder de makkelijke haaksteken. Kan je lossen en vasten haken dan kan je ook de weefsteek haken. Dit is een afwisseling tussen een vaste en een losse steek, in de volgende toer haak je de vaste steken in de losse van de toer daarvoor en vervolgens de losse boven de vaste van de vorige toer. 


Note: Zorg ervoor dat je de makkelijke (basis) steken onder de knie hebt door veel te oefenen zo maak je het haken nog leuker. 

Aparte Haaksteken

Er worden veel verschillende haaksteken gebruikt in haakpatronen. Om ervoor te zorgen dat het patroon minder lang is staan vaak staan deze haaksteken vaak afgekort geschreven. Je hebt de basis haaksteken en de aparte haaksteken. De aparte haaksteken zijn onder andere een staande vaste, staand halfstokje, een staand stokje, popcornsteek en geschakelde steken. 

Staand halfstokje

Om een nieuwe kleur aan te hechten kun je gebruik maken van een staand half stokje. Het is de vervanging voor de halve vasten en 2 lossen waar toeren halfstokjes veel mee beginnen. 

Popcornsteek

Helaas is de popcornsteek niet maar één steek die overal precies hetzelfde is. Je haakt meer van dezelfde soort steken in één steek verwijdert dan uit de lus de naald steek vervolgens de naald door de eerst gemaakte steek en trek de lus van achter naar voren. 

Staand stokje

Een staand stokje is als vervanging voor "hecht een nieuwe kleur aan met een halve vaste en haak 3 lossen" Het staande stokje ziet er meer als een "echt" stokje uit dan de 3 beginlossen en het is resultaat is daardoor mooier. 

Haaksteken Uitleg

Er zijn heel veel verschillende soorten haaksteken en je haakt al hele leuke projecten met de basis haaksteken. Er wordt in patronen nog wel eens gebruik gemaakt van Amerikaanse en Engelse termen en dan is een haaksteken uitleg wel erg handig. 

Wie helemaal niet of nog niet zo goed kan haken kan dit zichzelf aanleren door middel van het kijken van filmpjes op het internet of door een boek waar ook haaksteken uitleg in vermeld staan aan te schaffen. Ontdek zo hoe makkelijk het eigenlijk is als je de steken maar kunt lezen die worden weergegeven in de patronen. 

Een haaksteken uitleg kan je zowel online vinden als  geschreven tekst, in filmpjes of in een boek. 

Het haken begint met een opzetlus. Je legt de draad in een lus en vervolgens steek je de haaknaald in de lus. Je maakt nu een omslag door de draad die onder ligt om de haak van de haaknaald te leggen. Trek door de lus de draad omhoog en trek de draad aan. 

De naam van de basis steek waar bijna ieder haakpatroon mee begint is een "losse". Je begint met het maken van de opzetlus om vervolgens de eerste losse te haken. 

Haaksteken Leren

Haaksteken leren behoort tot de basis van het haken. De aanhouder wint en je leert het het beste door zoveel mogelijk te oefenen. De haaksteken leren leer je door het in de praktijk te doen maar kan je ook doen door het lezen van de uitleg of door video's te bekijken. 

Je kunt eenvoudig de haaksteken leren door stap voor stap de technieken te volgen. 

Note: Haken is een handwerktechniek die je makkelijk en snel kunt leren. Je werkt met de basis steken vasten, lossen en stokjes. Door deze toe te passen op verschillende manieren ontstaat steeds weer een ander resultaat. 

Haaksteken Symbolen

Elke haakstaak heeft een eigen symbool. Een verzameling van kleine tekeningetjes (symbolen) is een haakschema die samen weer heel duidelijk laten zien hoe een haakpatroon in elkaar zit. Het voordeel van het kunnen lezen van haaksteken symbolen is dat het veel duidelijk is dan de omschrijvingen bij een haakpatroon. 


Schrijf je nu in voor het gratis webinar en leer knuffels haken.