Kleur wisselen haken

Schrijf je nu in voor het gratis webinar.

Leer knuffels haken

Kleur wisselen haken stappen uitleg

Bij haakpatroontjes moet je soms verwisselen van kleur. Dit kan op meerdere manieren en ik ga één van mijn favoriete manieren vandaag laten zien. De laatste vaste (of andere steek) haak je af, tot waar er staat dat gaan kleur wisselen. Nu steek je in de volgende vaste je haaknaald, en sla de draad om je naald heen. Haal nu de draad die je net om je naald hebt geslagen door het lusje. Nu maak je de vaste af door met de draad één keer om de haaknaald te slaan en door de beide lusjes door te halen. Je kan nu gewoon met de andere kleur verder haken. 

1.

Kleur wisselen haken 1

Werk tot de laatste 2 lussen op de haaknaald.

2.

kleuren wisselen haken 3

Trek de lus van de volgende kleur door 2 lussen op de naald om de steek te voltooien.

3.

Kleur wisselen haken 2

Ga verder in de volgende kleur en de kleurwisseling is naadloos. 

Haken kleur wisselen onzichtbaar

Wanner je op een nette (onzichtbare) manier wilt wisselen van kleur in een rond haakwerk, maak dan van onderstaande truc gebruik. Je haakt een rondje en hecht die kleur op een nette manier af zodra je toer gesloten is. Je maakt vervolgens met de nieuwe kleur een lusje om je haaknaald en sla je nogmaals de draad om voor een stokje. Steek nu je haaknaald in de eerst volgende steek en de kleurwisseling is naadloos. Tip: Zorg ervoor dat je bij het haken van de nieuwe kleur over de afhechtdraadjes heen haakt van de vorige kleur. 


Van kleur wisselen met haken

Je kunt op iedere plek wisselen van kleur tijdens het haken. Je maakt de laatste steek af in de oude kleur af met de nieuwe kleur. De lus die op je naald zit wanner je steek af is hoort namelijk bij de volgende steek en die moet dus in de nieuwe kleur. Dit werkt bij iedere steek hetzelfde dus of je nu een half stokje, stokje of een vaste haakt, de laatste handeling van de steek doe je met de nieuwe kleur. 


Je kunt dit ook doen aan het einde van een rij wanneer je de volgende rij wilt haken in een andere kleur. Een andere manier om een rij met een nieuwe kleur te starten is de oude kleur helemaal afhechten, keren en de nieuwe kleur in de eerste steek aanhechten. Haak eerst om de draad vaste te zetten 1 losse en haak dan de eerste steek van die rij in dezelfde steek. 

Het werkt eigenlijk hetzelfde in rond haken. Alleen waneer je haakt in spiraal is het mooier om de toer met een halve vaste te sluiten en dan een nieuwe draad aan te hechten. 

Wanneer je ziet dat verderop in je toer of rij een keur weer terug keert kun je haken over de draad heen en op de gebruikelijke manier weer wisselen van kleur. Wanneer je haakt in rijen en de kleur komt niet meer terug in dezelfde rij maar wel in de volgende rij, verplaats dan de draad naar de voorkant zodat na het keren die kleur weer aan de achterkant van het werk zit. 

Andere haaksteken dan kleur wisselen haken


Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Schrijf je nu in voor het gratis webinar en leer knuffels haken.