pijl naar gratis startgids
Wil jij ook knuffels haken?
Schrijf je nu in voor het gratis webinar

inclusief Alle tips waar je als beginner op moet letten

Knuffel haken voor beginners

Misschien heb je al wel eens wat gehaakt. Een dekentje misschien of een kleedje of pannenlap. Maar een knuffel haken dat vind je nog lastig om aan te gaan beginnen. Er bestaan zo ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van haken die je met één en dezelfde naald kan doen. De technieken die worden gebruikt bij het haken van knuffels zijn toch weer net wat anders dan wanneer je een lapje haakt. Maar een knuffel haken voor beginners is zeker weten goed te doen. Het haken van knuffels heeft ten opzichte van dekens en sjaals één groot voordeel namelijk ze hebben allemaal dezelfde basistechniek. Als je eenmaal weet hoe het moet dan kun je (bijna) alle knuffels haken. Er is qua moeilijkheidsgraad in het haken vaak niet zo’n groot verschil. Immers worden ze allemaal in vasten gemaakt. De moeilijkheidsgraad zit hem vaak in de gehaakte stukken in elkaar zetten. Maar laat je niet ontmoedigen want daar hebben we goede tips voor. Download hier knuffel patronen voor beginners

Knuffel haken voor beginners hoe begin je?

Als je voor het eerst een knuffel gaat haken waar moet je dan op letten? Wanneer je nog nooit een knuffel hebt gehaakt ziet het het heel indrukwekkend uit met al die vormen en onderdelen. Denk je dat het je niet gaat lukken dan heb je het mis. In tegenstelling tot het haken van kledingstukken of sjaals werkt een knuffel haken altijd vanuit dezelfde basis. Een basis die ook jij snel onder knie zult hebben. Om een goed resultaat neer te zetten zijn een aantal dingen belangrijk om op te letten. Het begint allemaal bij goed materiaal. Misschien denk je ik koop eerst het goedkoopste materiaal om eerst mee te oefenen (ook ik maakte die fout) maar had ik geweten wat ik nu weet dan had ik dat nooit gedaan. Wat gebeurt er namelijk het haken verloopt moeilijk en stroef. Eigenlijk is het net als bij koken de eerste pannenkoek is ook niet perfect gebakken op een vuur dat niet de goede temperatuur heeft. Begin dus met goed materiaal en dit hoeft niet eens veel te kosten je moet alleen weten waar je op moet letten. Vooral het soort garen is iets waar je op moet letten wanneer je voor het eerst knuffels gaat haken. Kies bijvoorbeeld geen harig of pluizig garen je ziet dan de steken niet en je maakt het jezelf de eerste keren onnodig moeilijk. Voor je eerste knuffel haakproject kies je het beste een bolletje garen in één kleur en kies dan ook niet voor een hele donkere kleur. De steken zijn hierbij net iets minder makkelijk te zien. Let er op dat de draad goed is gesponnen dit houdt in dat de draad niet makkelijk splijt. Voor het haken van knuffels gebruik ik eigenlijk vrijwel altijd 100% katoen gemerceriseerd met een dikte die geschikt is voor een haaknaald 2,5-3,5 mm. Ook na jaren blijft dit er prachtig uitzien, het heeft een licht glans en houdt zich in de wasmachine goed. 

Knuffels haken hoe begin je

In een rondje haken

Je haakt bij knuffels niet op en neer, maar je haakt in het rond. Traditioneel gezien zou je bij in een rondje haken de toer met een halve vaste sluiten, en daarna een losse haken om te starten met een nieuwe toer. Je doet dit bij knuffels niet, maar je haakt spiraalsgewijs. Dit houdt in dat je je toer niet sluit maar direct met de volgende toer verder haakt. Hierdoor krijg je een naadloos project. In een rondje haken is altijd handig je kan het gebruiken om een pannenlap te maken maar ook voor een knuffel wordt het gebruikt. Om een mooie ronde cirkel te haken meerder je in iedere toer het aantal dat je had in de eerste toer. Standaard zijn dat er bij knuffels zes. Je haakt daarom in de tweede toer altijd in iedere steek 2 V (twee vasten). 

In een rondje haken

De Magische Ring

Je start in een cirkel bij een knuffel. Hiervoor ben je misschien geneigd om met vier lossen te haken en die tot een lus te sluiten. Omdat je op die manier altijd met een gaatje overblijft is deze manier niet ideaal. De magische ring is de techniek bij knuffels wordt gebruikt. Je maakt daarbij een ring (lusje) dat je kan dicht trekken. Zo kun je eenvoudig zonder gepriegel in het ringetje de eerste steken maken, én is je knuffel ook nog eens mooi gesloten aan het eind. Soms is het lastig om de eerste keren de magische ring te maken. Maar het oefenen is hij echt wel waard en als je het eenmaal onder de knie hebt dan gaat het eigenlijk vanzelf. Je zal er dan snel niet meer over na hoeven te denken. 

De Magische Ring

Strak of los haken?

Je vraagt je misschien af wat het beste is strak of los haken? Je wilt niet dat de vulling die je in de knuffel stopt tussen de steken door komt zetten. Dit is niet mooi en is zeker ook niet veilig als je de knuffel aan een kindje geeft. Strak genoeg haken is hierom belangrijk. Daarvoor kan je telkens super hard trekken aan je draadje maar daarmee maak je het haken zeker niet aangenaam. Het is daarom beter om te kiezen voor een kleinere haaknaald dan wat je voor een lapje zou gebruiken. In bijvoorbeeld het bekende haakkatoen Catania zou je gebruik maken van een 3 of 3,5 mm haaknaald, maar je kiest dan het beste voor een 2,5 mm haaknaald voor een knuffel te haken. Kies een haaknaald zo klein dat je een strak resultaat krijgt, maar ook weer niet zo klein dat bij het haken de draad splitst. Een goede richtlijn die je kan aanhouden is om de kleinste maataanduiding te gebruiken die op het label van het bolletje garen staat vermeld. 

Let op binnen en buitenkant

Uit zichzelf krult je haakwerk binnenstebuiten. Na een aantal toeren moet je het dus omkeren. Dat werkt het makkelijkst en geeft het mooiste eindresultaat. Om de binnenkant van de buitenkant te onderscheiden zijn verschillende manieren. Je ziet in de binnenkant boven de steek horizontale streepjes. Standaard zit ook de begindraad (mits je de magische ring goed hebt gedaan) aan de binnenkant. Wanneer je de juiste kant buiten hebt dan zie je goed de twee beentjes waar je in moet steken. Als je haakwerk binnenstebuiten is dan zie je van de achterste lus alleen de achterkant. 

binnen en buitenkant haken

Onzichtbaar minderen haken

Vroeger werd om te minderen een steek overgeslagen. Echter laat dat een gaatje in je werk en dat is natuurlijk niet wat je wil. Als je bij amigurumi traditioneel mindert dan is altijd de mindering zichtbaar. Immers ziet je steek er anders uit dan anderen. Bij het haken van knuffels is het daarom onzichtbaar minder haken nodig. Wanneer je mindert haak je twee of meer steken samen tot één steek. Dit kan je doen op meerdere manieren. Als je dit doet door van een steek beide lussen op te pakken, zie je waar je bent gaan minderen in je haakwerk ontstaat er een soort rand. Onzichtbaar minderen haken doe je door alleen de voorste lussen van de steken te gebruiken. Dit is de lus die aan de buitenkant van je haakwerk zit. Je steekt je naald in de voorste lus van de steek waar je wilt gaan minderen. Vervolgens steek je je naald in de voorste lus van de volgende steek die samen met de vorige steek gehaakt moet worden. Je moet hiervoor je haaknaald ietsje naar buiten draaien. Je hebt dan op je haaknaald drie lussen. Sla vervolgens de draad om de haaknaald en haal de draad door de twee voorste lussen die je zojuist hebt opgepakt. Nu heb je op je haaknaald twee lussen. De draad sla je weer op je haaknaald en haal je draad door de twee lussen op je haaknaald. Nu heb je twee steken samen gehaakt en dus één steek geminderd. 

Knuffeltjes haken voor beginners

Wanneer je pas bent begonnen met haken dan is kleine knuffeltjes haken voor beginners echt iets leuks om mee te beginnen. Amigurumi is hiervoor bijvoorbeeld prima geschikt dit is een techniek die wordt gebruikt om kleine knuffels of poppetjes te haken. Ook hierbij haak je altijd in de rondt in plaats van op en neer. Het hoofdje en het lijfje worden vaak in één keer gehaakt en de eventuele ledenmaten worden apart gehaakt om er later aangezet te worden. Er wordt over het algemeen maar één steek gebruikt bij het maken van deze knuffeltjes en dit is ideaal om het haken onder de knie te krijgen. Je begint meestal met de magische cirkel en vervolgens haak je met de "losse" steek in de rondte. Deze kan je verminderen en vermeerderen om in het knuffeltje vorm te krijgen. Knuffeltjes haken voor beginners is super leuk om te doen en er zijn talloze toffe patronen van verkrijgbaar. 

Knuffel haken voor beginners

Dieren haken voor beginners

Dieren haken voor beginners is super leuk om te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld mini haakpatronen. De patronen zijn duidelijk beschreven en er wordt stap voor stap uitgelegd hoe je knuffel moet haken. Voor de beginnende haakster zijn deze patronen zeer goed te doen. Er zijn heel veel patronen te verkrijgen van dieren haken voor beginners. Er zijn onder andere patronen van een hond, kat, olifant, alpaca, giraf, aap, eekhoorn en nog veel meer. 

Beestjes haken voor beginners

Haken is zeker niet moeilijk en is zelfs een van de makkelijkste technieken om te beginnen met handwerken. Al die vrolijke beestjes haken voor beginners is dan ook ideaal voor je eerste project of kan natuurlijk ook prima als project tussendoor. Wanneer je op zoek bent naar beestjes haken voor beginners dan is amigurumi of kleine knuffels haken zeker iets voor jou. Er zijn heel veel verschillende patronen en boeken te vinden met beestjes haken voor beginners. Hierin staat stap voor stap uitgelegd en vaak ook met foto's hoe je de beestjes moet maken. 

Schrijf je nu in voor het gratis webinar en leer knuffels haken.