Lossen haken

Schrijf je nu in voor het gratis webinar.

Leer knuffels haken

Lossen haken stappen uitleg

De allereerste echte haaksteek die je bij bijna alle projecten maak is de losse. Het maken van een losse doe je door de draad om de naald te slaan en vervolgens trek je het draad door het lusje heen en weer om de naald heen. Een ketting van lossen is bij veel patronen het begin. Dit is ook voor het creëren van 'hoogte' als je begint aan een nieuwe rij, worden ook vaak lossen gebruikt. Het is een eenvoudige en noodzakelijke steek. 

De losse is de allereerste echte haaksteek die je bij bijna alle projecten maakt.  Om een losse te maken sla je de draad om de naald en trekt deze door het lusje om de naald heen. In patronen is de afkorting van deze steek 'l' en staat er bijvoorbeeld maak een ketting van 34 l. 

1.

lossen haken 1

Sla de draad om en trek de draad door de lus die al aan de haak zit om een nieuwe lus te vormen. Pas op dat u de vorige lus niet strakker maakt.

2.

lossen haken 2

Herhaal dit om het aantal kettingen te vormen dat in de instructies is gespecificeerd.

3.

lossen haken 3

Tel de schuifknoop niet als een steek.

haken lossen opzetten

Een van de basissteken is de losse. Het is handig om deze steek goed te kunnen en deze onder de knie te krijgen en als het eenmaal lukt is hij eigenlijk heel simpel. Dat is mooi want bijna in elke haakpatroon en haakwerk wordt de losse gebruikt. Ik heb veel zitten tobben met door welk lusje ik de naald nou moet steken toen ik begon met haken. Ik stak soms weer door één lusje en dan weer door twee en ik wist het zelfs voor elkaar te krijgen om helemaal in de knoop te raken. Ik wil je daarom graag de volgende tip geven: 2 lusjes is een steek, dus je moet door 2 lussen steken. 

Andere haaksteken dan losse haken


Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Schrijf je nu in voor het gratis webinar en leer knuffels haken.