Opzetlus haken

Schrijf je nu in voor het gratis webinar.

Leer knuffels haken

Opzetlus haken stappen uitleg

Wanneer je begint aan een haakwerk maak je over het algemeen als eerste een losse ketting. Je start deze losse ketting met een opzetlus. Een schuifknoop wordt deze ook wel genoemd. Bij het haken wordt een opzetlus gebruikt om het garen aan de naald vast te maken. Deze lus wordt als eerste steek van het haakwerk gezien. 

1.

Opzetlus haken 1

Maak een cirkel met garen of draad.

2.

Opzetlus haken 2

Trek een lus door de cirkel.

3.

Opzetlus haken 3

Steek de haaknaald in de lus.

4.

Opzetlus haken 4

Trek voorzichtig en gelijkmatig om de lus strakker te maken en schuif de knoop naar de haak. U wilt dat de lus gemakkelijk over de haak kan bewegen, maar er strak omheen zit. Zorg ervoor dat de lus op het bredere deel van de haak blijft en niet op de duimsteun of het smalle deel bij de haak.

Verstelbare opzetlus bij haken

De eerste lus waar je bijna elk haakwerk mee begint is de opzetlus (ook wel schuifknoop genoemd). Verwacht niet dat alles lukt in 1 keer of dat het er meteen heel netjes uit zal zien. Om het te leren kost tijd en geduld. Het heet daarom ook haaklessen voor beginners. 

Zeker als je begint is het zoeken hoe los of juist strak je haakt, haak je bijvoorbeeld 1 steek heel los en de volgende juist strak dan zal je zien dat er verschil komt in grootte. De manier om te kijken wat jij prettig vind is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. 

De opzetlus, die ook wel de schuifknoop wordt genoemd is de eerste lus waar je bijna elk haakwerk mee begint. Stap voor stap zal aan de hand van foto’s alles uitgelegd worden om te leren haken en de halswarmer te maken.  Verwacht niet dat alles in 1 keer lukt, of dat het er meteen netjes uit ziet. Het kost tijd (en geduld) om het te leren! Daarom heet het ook de haaklessen voor beginners. Voor het einde heb je e controle over de haaknaald en zal je zien dat je een mooi egaal haakwerk krijgt met als begin de verstelbare opzetlus bij haken. 

Andere haaksteken dan opzetlus haken


Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Schrijf je nu in voor het gratis webinar en leer knuffels haken.