Stokje haken

Schrijf je nu in voor het gratis webinar.

Leer knuffels haken

Stokje haken stappen uitleg

Bij een stokje haken sla je de draad om je naald, steekt vervolgens deze in een steek en haalt een lusje daardoorheen, totdat er drie lusjes staan op je naald. Je haalt daarna een lusje op en trekt deze door twee lusjes. Je hebt nu nog twee lusjes over. Je haalt weer een draad op waar je deze door de laatste twee lusjes heen trekt. Het stokje is nu af. 

1.

stokje haken 1

Sla om en steek de haak in het werk (vierde ketting van haak op startketting ).

2.

stokje haken 2

* Sla om en trek draad door, trek een lus omhoog.

3.

stokje haken 3

Sla om en haal het garen alleen door de eerste twee lussen op de haak.

4.

stokje haken 4

Sla de draad om en haal de draad door de laatste twee lussen op de haaknaald.

5.

stokje haken 5

Een stokje gemaakt. Sla om, steek de naald in de volgende steek; herhaal vanaf * in stap 2.

Een stokje haken

Een veel gebruikte steek is het stokje. Het is een steek die langer is dan de vaste en geeft een soepel en los resultaat. Bij siersteken wordt het stokje veel gebruikt omdat je er oneindig mee kunt variëren. 

Stokje haken linkshandig

  • Begin met een ketting van lossen of een bestaand haakwerk. 
  • Omdat een stokje langer is dan bijvoorbeeld een vaste heb je hierdoor meer keerlossen nodig om bij de nieuwe toer bovenaan te komen. Het is gebruikelijk bij een stokje om 3 keerlossen te haken, maar er is nog een manier die mooier is. Daarvoor klik je hier!
  • Je neemt voor een stokje eerst een lus op je haaknaald, die doe je op dezelfde manier als bij een losse, maar in plaats van deze lus door je vorige te halen neem je het weer op bij je haaknaald. Je hebt nu dus op de naald twee lussen. 
  • Je steekt nu je haaknaald in de eerste gewone losse (je slaat de drie keerlossen over) of het eerste gewone V-tje van je bestaande haakwerk. 
  • Haal vervolgens de draad door deze losse op, je hebt dan op je naald drie lussen. 
  • Je haalt nu een draad op en trek deze door de eerste twee lussen van je naald, er blijven nu twee lussen over op je naald (de laatste lus en de lus die je er net hebt opgenomen).
  • Haal vervolgens een nieuwe draad op en trek deze door de laatste twee lussen op je haaknaald. Je hebt nu weer één lus en het eerste stokje heb je nu gehaakt!
  • Wil je nog een een stokje haken dan neem je weer een lus erbij op je haaknaald en steek je in de volgende losse of het volgende V-tje van het haakwerk om de steek te herhalen. 

Stokje samen haken

Een stokje samen haken doe je dor een stokje te haken maar de laatste lus laat je om de haaknaald zitten. Je haakt nu in de volgende steek weer een stokje en laat daar ook de laatste lus op je naald zitten. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald zitten. Pak vervolgens de draad op en haal die door alle drie de lussen op je naald. Je hebt zo 2 stokjes samen gehaakt. 

Andere haaksteken dan stokje haken


Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Schrijf je nu in voor het gratis webinar en leer knuffels haken.