Vaste Haken

Schrijf je nu in voor het gratis webinar.

Leer knuffels haken

Vaste haken stappen uitleg

Bij het haken is één van de basissteken de vaste. Een vaste maak je door je naald onder beide lusjes van de aangegeven steek te steken vervolgens sla je de draad om de naald en trek je de naald met het draadje door de steek terug. Je hebt nu op je haaknaald twee lusjes. Sla vervolgens de draad opnieuw om de naald en trek deze door de beide lusjes op je haaknaald en je hebt nu één vaste gemaakt. 

1.

vaste haken 1

Steek de haak in het werk (tweede ketting van haak op de basisketting ), * sla om en trek alleen garen door het werk.

2.

vaste haken 2

Sla nogmaals om en haal de draad door beide lussen op de haaknaald.

3.

vaste haken 3

Een enkele haak gemaakt. Steek de naald in de volgende steek; herhaal vanaf * in stap 1.

vaste haaksteek

De vaste is een haaksteek die ook in bijna iedere haakpatroon of haakwerk voorkomt. Het is een populaire en veel gebruikte steek die als je hem een paar keer hebt gedaan makkelijk is om te haken. 

verlengde vaste haken

Een verlengde vaste is een nét iets hogere steek dan een vaste. Hij is qua hoogte met een halfstokje te vergelijken. Je maakt hem door het maken van een vaste, die je extra hoogte geeft door van je naald een extra lusje te halen. Je werkt als het ware de vaste dus in 2 keer af. Bij een haakwerk met verlengde vasten, gebruikt je in plaats van 1 dus 2 keer lossen. Immers zijn de steken een beetje hoger dan een gewone vaste. 

dubbele vaste haken

Voor het maken van een dubbel vaste steek je de naald onder beide lusjes door van de aangegeven steek, sla je draad daarna om de naald en trek je de naald met het draadje door de steek terug. Nu heb je op je haaknaald twee lusjes. Sla vervolgens opnieuw de draad om de naald en trek deze op je haaknaald door een lusje. Sla opnieuw de draad om de naald en trek deze op je haaknaald door beide lusjes. Nu heb je een dubbele vaste gemaakt. 

diepe vaste haken

Een supertoffe steek die heel wat textuur geeft aan je werk, zonder dat je moeilijke toeren hoeft uit te halen is door een diepe vaste te haken. Immers haak je een gewone vaste zoals je er al zovelen hebt gemaakt, alleen steek je in op een andere plek. Die plek kan je zo divers maken als je wil: één rij of meerdere rijen naar onderen, meer naar rechts of naar links en dat afgewisseld met gewone vasten of niet...er zijn veel diverse mogelijkheden. De steek is wat steviger in tegenstelling tot een gewone vaste (immers haak je over de vorige vaste heen) en het maakt je haakwerk hierdoor wat robuuster. Hierdoor is het ideaal om in home deco te gebruiken zoals mandjes. 

Andere haaksteken dan vaste haken


Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Schrijf je nu in voor het gratis webinar en leer knuffels haken.