Afhechten haken

Schrijf je nu in voor het gratis webinar.

Leer knuffels haken

Afhechten haken stappen uitleg

Aan het eind van je haakwerk moeten bij haken de begin- en einddraad afgehecht worden. Dit kun je doen door de draad met behulp van je haaknaald of een stompe naald als het ware weg te weven in je haakwerk. Hoe je bij haken het afhechten precies moet doen kun je in de geschreven handleiding hieronder lezen. 

1.

afhechten haken

Om het garen permanent af te hechten, knipt u het garen af met een uiteinde van 20cm (langer als u stukken aan elkaar moet naaien). Trek het uiteinde van het garen door de lus op de haak en trek voorzichtig om het strak te trekken.

Onzichtbaar afhechten haken

Je hebt een stopnaald en een schaartje nodig voor onzichtbaar afhechten. Bovendien haak je de halve vaste niet, maar je haalt de draad al helemaal door het lusje heen. Vervolgens steek je de draad door de naald en steek je de naald door beide lusje heen van de aangegeven begin losse. Ben je begonnen met 3 lossen en een toer stokjes hebt gedaan, steek je de haaknaald dus door de derde begin losse heen. (het is de eerste vaste bij vasten). Trek vervolgens de draad zoveel aan dat het lusje nog ongeveer even groot is als de andere steken ook zijn. Vervolgens steek je de naald door het achterste lusje van de steek waar in  eerste instantie je draadje uitkwam, dus van de toer de laatste steek. Je kunt nu de draad aan de achterkant van je werk wegwerken. Zorg er daarbij voor dat je de steek niet te weinig of teveel aantrekt. Het is de bedoeling dat het V-tje dat je hebt gemaakt net zo groot als de andere V-tjes is. 

Draad afhechten haken

We weten dat haken leuk is. Vooral met van die heerlijke leuke kleuren. Maar minder leuk is één ding....het haken van verschillende kleuren. Je hebt meestal om netjes af te hechten veel draadjes nodig. Ik leg hieronder uit waardoor je dat niet meer hoeft te doen. De laatste steek van de rij sluit je met je nieuwe kleur. Nu vervolg je de eerste opzetsteken van de volgende rij naar patroon. Deze eerste steken haak je met een dubbele draad, tot je uiteinde op is van de draad. Keer het haakwerk om leg uit de vorige rij de afgeknipte draad langs je haakwerk en haak deze draad mee. Trek deze witte draad aan, hoe verder je de rij vervolgt. Het haakwerk zal nu iets opkrullen. Op deze manier haak je door tot je de draad niet meer kunt over haken. Nu trek je je haakwerk weer in model. Je zult zien dat de draad uit de vorige rij in je haakwerk is verdwenen. Je krijgt zo een mooie rand zonder draden wat het haken met verschillende kleuren nog leuker maakt. 

Afhechten haken amigurumi

Amigurumi bestaat in de meeste gevallen uit meerdere onderdelen die worden gevormd door een bal of een cirkel. Het is dan mooie als je je cirkel of bal zo mooi en onzichtbaar mogelijk kunt afhechten. Vaak staat in het patroon uitgelegd hoe je dit doet, maar meestal staat er "werk af" op het einde en staat er niet hoe je dit moet doen. Vaak eindigt een cirkel met een vaste steek. Ik haak hierna altijd nog een halve vaste zodat de cirkel als je hem afwerkt mooi rond blijft. Wanneer je dit niet doet, dan krijg je op je cirkel een klein "trapje". Knip de draad vervolgens lang af. Pak daarna de lus waar je naald in zat vast en trek hieraan totdat je het uiteinde hebt en geen lus meer. Het uiteinde doe je nu door een stopnaald. Haal de haaknaald door de volgende steek, onder het V-tje door. De haaknaald trek je door een steek mideen in de halve vaste van boven naar beneden. Handig is als je hem meteen al iets doorsteekt zodat hij ook aan de achterkant door de vorige ronde gaat. Je ziet nu dat je rondje mooi is afgewerkt is en ook nog steeds mooi rond is. De draad wil je niet te strak aantrekken, maar net genoeg totdat het net lijkt aan de zijkant alsof er gewoon een extra steek is gemaakt. 

Andere haaksteken dan afhechten haken


Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Schrijf je nu in voor het gratis webinar en leer knuffels haken.