Minderen haken

Schrijf je nu in voor het gratis webinar.

Leer knuffels haken

Minderen haken stappen uitleg

Het samenhaken van doorgaans twee steken zodat er één steek overblijft is minderen. Om te minderen zijn verschillende manieren. De snelle en makkelijke methode is de haaknaald door de eerste vaste te halen, de draad vervolgens op te pakken en door te trekken zodat je op je haaknaald 2 lussen hebt. Je steekt dan de haaknaald door de tweede vaste, je pakt de draad op en je trekt hem door nu heb je op je haaknaald 3 lussen. Nu pak je de draad op en trek hem door alle drie de lussen op je naald en je hebt zo van 2 vaste, 1 vaste gemaakt. 

1.

minderen haken 1

Steek de naald door de 1e vaste te halen en trek de draad op

2.

minderen haken 2

Steek de haaknaald door de 2e vaste en pak de draad weer op

3.

minderen haken 3

Nu heb je 3 lussen op je haaknaald

4.

minderen haken 4

Pak nu de draad op en trek hem door alle 3 de lussen op je haaknaald

5.

minderen haken 5

En zo heb je van 2 vaste, 1 vaste gemaakt

Minderen met haken?

Je zult steken moeten minderen als je je haakproject smaller of kleiner wilt maken. Steken minderen doe je door twee of meer steken samen tot één steek te haken. Wil je beginnen met minderen in je haakwerk, dan haak je de eerste steek, maar je stopt je haaknaald niet in een volgende steek van de vorige toer. Je trekt de naald niet door de twee lussen op de naald. Maak vervolgens de tweede steek, waarbij je in je laatste beweging de draad nu wel in één keer op de haaknaald door alle lussen trekt. 

Onzichtbaar minderen haken

Je haakt alleen door de voorste lus van de volgende steek om onzichtbaar te minderen. En de steek erna alleen door de voorste lus. (Zonder dus tussendoor een lus op te nemen). Je maakt daarna de steek af als een normale vaste steek. Je moet dan erg goed naar de onzichtbare minderen zoeken er zitten er twee. Dit is reden voor mij om deze wijze van minderen te gebruiken. 

Steken minderen haken

Wanneer je een steek wilt minderen kan je simpelweg een steek overslaan. Je hebt zo de volgende toer een steek minderen. Dit is de eenvoudigste en “oudste” techniek die er is. Het kan niet eenvoudiger worden dan dit. Je blijft alleen altijd zitten met een gaatje en is niet meteen bevordelijk voor het uitzicht van je haakwerk. Deze manier wordt hierdoor terecht steeds minder toegepast. 

Andere haaksteken dan minderen haken


Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Bekijk de haaksteek
Schrijf je nu in voor het gratis webinar en leer knuffels haken.